Stránky

31. ledna 2016

find your style.

Ahoj po dlouhé době. :)
Cítím se trochu provinile vůči sama sobě, že jsem slíbila psát "deníky z cest" (nebo jak jsem to pojmenovala), ale nakonec vyšel jen první post. Důvodem proč nevyšly i další, je ten, že jsem byla těžce zklamána nepříjetím na moji vysněnou školu.
Jojo, shit happens, nedostala jsem se ani do druhýho kola. I teď po dlouhý (delší) době mě to pořád docela zamrzí. Takže jsem měla ten týden po tom docela depku, zabrečela jsem si a tak. 
Úplně moc nevím, co k tomu dodat, prostě to nevyšlo, ale docela mě i zamrzelo jak se škola chovala k těm nepřijatým. Co tím chci říct je, že v den vyhlášení výsledků prostě vyvěsili nástěnku před každý ateliér a tam bylo napsáno, že těchto deset jmenovaných postoupilo do druhého kola a kdo se tam nevidí napsán, tak adios bitchachos, vyzvedněte si výkresy a zmizte. Prostě mi to nepřišlo úplně slušný, ale nevím jak bych to změnila. Nevermind, taky jsem trochu čekala, že mi pak přijde email, dopis nebo tak něco, ve kterém bude napsáno, z jakého důvodu jsem nebyla přijata - prostě kdybych to chtěla zkoušet znova, tak na co si dát majzla. Jo dopis mi přišel, ale bylo v něm napsáno to, co už jsem dávno věděla - na školu jste bohužel nebyli přijati. A přitom, když jsem psala na sekretariát umprum (jojo jsem taková otrapka po mamince), tak mi napsali, že mi tyto informace přijdou právě v tom dopise. 
A taky když už jsem v tom stěžování, tak taky rovnou napíšu, že mě vážně štve jak nikde nejde najít co v těch talentovkách bude. Prostě aspoň něco. Dobrý teď vím co se dělá v  prvním kole, ale co se dělá v kole druhém, budu vědět třeba za rok, jestli to budu zkoušet a dostanu se do druhýho kola. A tam budu tak zaskočená, jako jsem byla teď v tom prvním a nedostanu se na tu školu a budu to tam zkoušet znova za dva roky a budu teda vědět už úplně všechno a třeba se tam i dostanu. Upřímně, tři roky promarněný, v tý době bych teoreticky mohla mít už bakaláře někde jinde a to mi pak nějaká umprum může víte co. 
A to se vám ani nebudu zmiňovat, že teď nevím kam jinam na školu.
No upřímně, chtěla jsem se o těch talentovkách zmínit jen okrajově, důvod proč píšu je úplně jiný. A to, že jsem chtěla trochu mluvit o stylu kreslení. Jup téma, který není asi úplně záživný, ale mám potřebu to napsat, protože to je něco, co mě za poslední dva týdny hodně zaujalo a co je zajímavý sledovat u ostatních.

Tak kde začít. 
Kreslím od doby co si pamatuju, vždycky jsem si někam něco čmárala, ať už to bylo tužkou na papír, nebo čokoládou na ubrus. Prošla jsem si takovou tou fází obkreslování figurek (WITCH nevím co jinýho k tomu dodat....), manga fází a tak. A nikdy jsem s tím neměla moc problém. 
Až asi do listopadu (?) roku 2014. V tý době jsem měla asi největší krizi a artblock v jednom. Hodně jsem zkoušela nový věcí, nový média, dívala se různě po internetu a tak. A taky jsem v tý době začala hodně zkoušet akvarely. To je asi jediná věc, která mi zůstala a snažím se to hnát kupředu. 
pro ilustraci přikládám dva obrázky - ten vlevo je jeden z prvních který jsem namalovala akvarelem, ten vpravo je starý asi dva měsíce a dělala jsem ho k přijímačkám. Myslím, že rozdíl je očividný i když musím říct, že ten vlevo patří pořád k mým oblíbeným

Pak asi nějak o letních prázdninách minulý rok, jsem objevila jednu polskou umělkyni (?) - fukari (www.fukari.deviantart.com). Tam mě okouzlil koncept OC - original character. A musím přiznat, že to je něco co mě fascinuje neustále. A tak se to tak seběhlo, že jsem měla neskutečnou potřebu mít vlastní OC taky. Jenže znáte to - do čeho se moc tlačí...  No a taky jsem zjistila, že tenhle styl kreslení mi úplně nesedí. Používala jsem hlavně linery a copic markers (? nemám ty originály, ale nějakou habaďůru jménem uchida markers, ale fungují prakticky stejně) a prostě to nebylo úplně ono. Takže z tohodle úplně sešlo. Je to hodně komiksový a hodně se musí pracovat s nějakým kontextem a to není úplně můj cup of tea.
mno, co dodat...............

Pomalu, ale jistě se blížíme k dnešku. Po prázdninách jsem byla zaneprázdněna hlavně věcma na talentovky, než něco pro sebe a můj osobní rozvoj (:D), což prakticky znamená, že jsem dělala od všeho něco. Uhel, tempera, linoryt, suchá jehla, perokresba, fotografie, portréty, abstrakce - vlastně všechno na co si vzpomenete. Svoje domácí práce na talentovky jsem měla teoreticky rozdělený na dvě části: 
- skutečně domácí (:D) a to se skládalo různě ze směsice akvarely a něco a byly to hlavně portréty
- zuškovské práce -  ty jsem měla hodně směřované na les a dřevo a upřímně myslím, že to jsou docela vydařený a kvalitní práce..
No a když se to vezme kolem a kolem, tak od září do půlky ledna jsem dělala vlastně 'jenom' tohle. A pak přišel dalších artblock. Podle mý instagramový historie bych typla, že jsem tak před dvěma týdny tužku nevzala ani do ruky :D.
A pak přišla moje spása. Po dalších dnech bloudění po internetu jsem narazila na další umělkyni (? vážně si nejsem jistá, jak těmhle lidem říkat) Audru (? a taky skloňování jmen) (www.audraauclair.tumblr.com) a řeknu vám, tahle holka mi byla seslána z nebe. Sice to nebylo poprvé co jsem u ní jeden specifický styl kreslení viděla, ale právě u ní mě to tak zaujalo, až jsem to musela zkusit sama a no co dodat, prostě pecka. 
A tím jsem se dostala k tomu, k čemu jsem se chtěla dostat vlastně celý tenhle článek. 
Vždycky jsem měla potřebu využívat lineart ve svý tvorbě, ale nikdy mi nedošlo, že můžu někdy použít něco jinýho než linery. Třeba jako tuš a štětec :D (nebo ideálně brush pen, ale what the heck za 300?!).
tady je né úplně ilustrativní obrázek toho co chci říct, ale možná aspoň napoví. vlevo obrázek starý tak pfff asi dva a půl roku a vpravo obrázek z pátku :D

A je to tady, styl který jsem hledala víc jak rok a půl a konečně jsem ho našla a řeknu vám, že vědět, že je tady něco o co se můžete vždycky opřít, je prostě k nezaplacení.
Jo a musím sem ještě něco napsat, něco co jsem před pár dny napsala na twitter a ačkoliv je to ujeťárna, je to pravda.

"Býti (rádoby) umělcem skýtá nesporné výhody - mimo jiné to, že můžete kreslit nahatý figurky a nikdo vám to nemůže vyčítat."

A taky jsem si k poctě založila nový tumblr a smazala ten svůj starý "art tumblr" - takže mě teď můžete najít na www.petatheaesthet.tumblr.com








2 komentáře:

  1. to "nevím kam teď na školu" úplně chápu. já chci na University of Brighton, ale taky se mi moc nechce si brát půjčku a vůbec, tak hledám alternativy tady v ČR, ale zatím bez úspěchu...

    co se toho kreslení týče, mně by se asi od tebe líbilo cokoli nezávisle na stylu, ale TY AKVARELY OMFG TEACH ME SENPAI

    OdpovědětVymazat
  2. Jee děkuji jsi zlatíčko od tebe to vždycky potěší :) a někdy se stav a já tě to naučím :*
    Hahah nojo ale ty jsi ve třeťáku to máš ještě mooooooře času zato mě hoří za zadkem když mám jen únor a kousek března na to :/ :D

    OdpovědětVymazat

don't be shy, leave a comment